Pedagógiai Múzeum

A főiskola jellegéből következett a pedagógiai különgyűjtemény kialakítása a 60-as években .Az eredeti szándékok szerint az 1868-1948 között megjelent neveléstudományi szakirodalmat gyűjtötte a könyvtárunk : népiskolai, polgári iskolai és a tanítóképzéssel kapcsolatos dokumentumokat. Az állomány fejlesztése – amely főleg ajándékozás útján gyarapodott – ma már nem korlátozódik időhatárok közé. Az új oktatási, nevelési dokumentumok megjelenésével és azok szerzeményezésével feleslegessé vált – a napi munkában már nem használt- könyvtári anyagnak archiválásra szánt példányait itt helyezzük el, hiszen idővel már ezek is neveléstörténeti értékűvé válnak. Ezek elsősorban tankönyvek, tantervek, tanmenetek.
Tartalma: pedagógiatörténet, neveléstörténet, általános (elemi) iskolai tankönyvek és segédletek

A Pedagógiai különgyűjtemény mintegy 3000 kötetét a könyvtár raktárából (2. emelet) kérésre szolgáltatjuk , helyben használata az olvasóteremben biztosított.

Az állomány feltárása:

  • leíró katalógus, szakkatalógus
    A katalógusokban a “Pedagógiai Múzeum” felülbélyegzéssel ellátott kartonok tájékoztatják az olvasóinkat e különgyűjteményről.
  • online katalógus (1991-től megjelent dokumentumok) (http://hat.sek.nyme.hu/)

Rendkívüli nyitva tartás – 2022.12.05-2023.02.26.

Kedves Olvasóink!

Az ELTE rendelkezései alapján a Savaria Könyvtár és Levéltár a következő nyitvatartási renddel működik a 2022/23-as tanév első tanítási félévében:

  • 2022. december 5. – december 21. között: korlátozott nyitvatartás, szerdán és csütörtökön 10-12 óra között.
  • 2022. december 22. – 2023. január 8. között: a könyvtár zárva tart.
  • 2023. január 9. – február 26. között: korlátozott nyitvatartás, szerdán és csütörtökön 10-12 óra között.

A kapcsolattartás, egyeztetés elektronikus úton (kolcsonzo@sek.elte.hu és http://sekkonyvtar.elte.hu/irj-nekunk) történhet.

Telefonos elérhetőség (94/519-636) csak a nyitvatartási napokon működik.

A korlátozott nyitvatartás idején lehetőség van a dokumentumok kölcsönzésére, visszahozatalára.

Ettől eltérően elektronikus úton történő egyeztetés után, előre megbeszélt átvételi időponttal és helyszínnel (C porta) van lehetőség dokumentumok kölcsönzésére.

könyvek visszahozatala (nyitvatartási időn kívül) csak a C épületi portánál található visszavételi dobozban való elhelyezéssel, illetve postai visszaküldéssel lehetséges.

Az így beérkezett dokumentumokról egy héten belül visszaigazoló e-mailt küldünk.

Megértésüket köszönjük!